Radiotherapie

Wat wij doen

Wij behandelen als radiotherapeut-oncologen patiënten uit de regio Noord-Holland Noord op de afdeling radiotherapie in de Noordwest Ziekenhuisgroep.
De afdeling beschikt over bestralingsapparatuur waarmee de modernste bestralingstechnieken worden uitgevoerd voor uitwendige bestraling. Daarnaast beschikt de afdeling over de mogelijkheid om bij prostaatkanker brachytherapie (inwendige bestraling) toe te passen.

Radiotherapie is een behandeling van kanker door middel van straling. Het doel van de behandeling is om kankercellen te doden, terwijl gezonde cellen zoveel mogelijk gespaard blijven. De straling beschadigt het erfelijk materiaal (DNA). De kankercel verliest daardoor het vermogen om te delen en gaat dood. Wij passen radiotherapie toe om te genezen, om klachten te verlichten of om het ziekteproces tot stilstand te brengen.

Bij ons op de polikliniek vindt eerst een intake gesprek plaats bij één van de radiotherapeuten. Vervolgens worden de voorbereidingen van de bestralingen in gang gezet. Tijdens de bestralingen vindt regelmatig controle plaats bij één van de radiotherapeuten. Indien nodig, worden deze controles ook na de bestralingen voortgezet.

We zijn trots op

Wij zijn er trots op dat wij met ons ISO Healthcare certificaat (NEN-EN 15224) hebben aangetoond kwaliteit te leveren volgens deze Europese norm. Belangrijke thema’s zijn risicomanagement, patiëntveiligheid en continue verbetering van de zorgverlening.

Tenslotte zijn wij er trots op de radiotherapie in (vrijwel) de gehele breedte uit te oefenen, waarbij de modernste bestralingstechnieken in Alkmaar worden toegepast. Voor de poliklinische afspraken doen wij daarnaast ook wekelijks spreekuur op de locatie Den Helder.

We werken samen met

De Borstkliniek
De Borstkliniek is een samenwerkingsverband van verschillende medisch specialisten op het gebied van borstkankerzorg tussen het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en Noordwest Oncologisch centrum. We streven naar hoogwaardige borstkankerzorg op 3 locaties: Alkmaar, Beverwijk of Den Helder.

Hoofdhalsteam
Radiotherapeut-oncologen vormen een belangrijk onderdeel van het multidisciplinaire team voor hoofdhals-oncologie. Dit team heeft een samenwerkingsverband met VU Medisch Centrum in Amsterdam.

Overzicht samenwerkingen

  • Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk (borstkanker)
  • VU Medisch Centrum Amsterdam (hoofdhals-tumoren, slokdarmtumoren en hersentumoren)
  • Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis Amsterdam (longtumoren, prostaat -en blaaskanker)